Meubelplaat

Meubelplaat of blokplaat is opgebouwd uit een kern van latten of staafjes hout, waarop aan weerszijden een laag fineer is gelijmd. De vezelrichting van de fineerlaag staat meestal loodrecht op de lengterichting van de kern.
De staafjes bestaan uit fineren die eerst samen zijn gelijmd en dan terug opgezaagd in stroken.
Bij 'crossbandmeubelplaat' worden aan een of twee zijden decoratieve fineren gelijmd, zoals eiken, essen en mahonie.

TOEPASSINGEN:
Door de opkomst van andere plaatmaterialen (triplex, spaanplaat, MDF, panelen van massief hout) is de markt voor meubelplaat steeds kleiner geworden. Toepassing in meubels en binnenschrijnwerk.

MILIEUOVERWEGINGEN:
De belangrijkste houtsoorten voor latten van meubelplaatkernen zijn vuren, okoumé, populieren en meranti.
Vuren en populieren zijn houtsoorten die voorrang verdienen gezien ze Europees zijn en van (meestal) heraangeplante bossen. Voor de andere houtsoorten moet zeker uitgekeken worden naar een FSC label in verband met ontginning (van oerbossen) en heraanplanting.

LIJMEN:
Mogelijk gebruikte lijmen gebruikt bij meubelplaat werden samengebracht in : lijmen en milieu door vibe vzw.

MILIEUKADER:
milieukader 1: nagroeibare grondstoffen

volkern

een materiaal die volgens mij in uw lijst ontbreekt doch zeer interessant is voor de productie van bepaalde meubelen is volkern, ook gekend als HPL (high pressure laminate). Denk maar aan de Arthur tafel van Extremis die hierin is vervaardigd.

The top brand use locations

The top brand use locations that are sourced from http://www.channel-ferries.co.uk Switzerland and are the swell apperceive that the owners can advertise the Swiss affected watches proudly whilst http://www.makingartwork.co.uk they are in the aggregation of ancestors and friends.